De Kaag wint!

In mythische vertellingen is de zogenaamde drempelpassage, niet zelden uitgebeeld door ruige bergen, kolkende rivieren, een boze kwaadaardige tovenaar of vuurspuwende draken, een basisonderdeel van het narratief. De soms schijnbaar onneembare drempels zorgen na overwinning ervan voor nieuwe verworvenheden voor de held van het verhaal, in de psychologie ook wel substantie genoemd, waardoor de protagonist van het verhaal zijn of haar bijvoorbeeld nieuw verkregen koningschap aan kan en al doende een elixer creëert voor volgende generaties.

WTF heeft dit te maken met het ONK Finn Sprint op de Kaag zul je denken… Wel, dat is eenvoudig op te tekenen: Als je bij de Koninklijke Watersportvereniging De Kaag gaat varen, sleep je je bootje inclusief de eronder vastgebonden strandtrolley door het water naar een eiland… eenmaal deze nooit eerder genomen hindernis overwonnen, overvalt je het gevoel van vakantie en de andere wereld. Zo verging het de níet Kaagzeilers die wél meededen aan de met een echte blauwe wimpel gepavoiseerd ONK Sprint voor Finnen. Een uitstapje, hoewel het met een bootje gebeurt maar het woord uitvaartje is in een met Legends gevulde klasse natuurlijk geen fijne dichterlijke vrijheid, naar de Kaag is dan ook een regelrechte drempelervaring.

Gastvrijheid staat hoog in top bij De Kaag. Uit alles bleek de waardering voor de ‘buitenlanders’, we werden aan alle kanten geholpen om het allemaal zo makkelijk mogelijk te laten verlopen. Logistieke hulp naar de overkant, lunchpakket op het water, bonnetjes voor parkeren en pontjes, koffie en vrolijke mensen die de boel organiseerden.
En wat een mooie club: een prachtig verzorgd clubhuis met alles erop en eraan, mooie kleedkamers (weliswaar gericht op kleine wedstrijden), automatische (niet gouden) kranen en heerlijke koffie en borrelhapjes. De, naar ik vernam 1700, leden hebben het goed voor elkaar! Chapeaux.
Een ONK Sprint met twee geplande round robins… 4 vloten die afwisselend tegen elkaar zeilen. 3 minuten signalen. Alles lekker snel achter elkaar door. Mooi concept. De Poel Des Doods was vrijdagavond al berucht. Peter, Bas en Thierry in een groepje van acht. Slachtoffers waaronder ondergetekende en Hein zagen de bui al hangen. Ik keek zelf dus iedere race tenminste tegen deze drie zeilers aan, maar Hein, met voor mij het imago van een oceaanzeiler/zeezeiler, zeer waarschijnlijk gevoed door imago-ondersteunende kledij, liet zich niet gek maken en won race 1. Later drong het pas tot me door dat de vergelijking met de intertropische convergentiezone ITCZ, ook wel Doldrums genoemd, de key-factor tot zijn succes geweest moet zijn. Heel knap. Voor vele anderen betekende het letterlijk ‘uit het gewone doen’ en deed de semantiek van het woord zijn eer aan; en dus waren uitslagen wat ongewoon hier en daar. Het bleef zaterdag bij deze ene superlichtweerrace. Snel erna was al het leed vergeten met, er was duidelijk te weinig energie verspild, luidruchtig bier, bulderende borrel en bruin fruit gevolgd door een goeie Indische schotel. Verloting van 10 interessante zeilbenodigdheden maakte de lol compleet, net als de prachtige en warme Goldbergh (de kou bleek vooral zaterdag in de lucht) na-de-maaltijd-muts voor alle deelnemers. Iedereen tevreden naar huis.

Zondag was ’t een strakblauwe start met in hoog tempo mooie wedstrijden na elkaar. Heerlijk gevaren op ’t beroemde Zweiland. De strijd voorin werd gestreden door de mastodonten uit onze klasse en door Kik! Chapeaux voor alle winnaars. En die waren er veel! Zelfs met 3 x (een standaard gehesen) UFD vlaggetje kon je op de 25ste plek nog in de prijzen vallen.

Niet lang na de prijsuitreiking deed de herfst weer intrede. Perfect timing!

Paar feitelijkheden: volgend jaar worden de groepen wat gelijker ingedeeld. De winnaar bepaalt het zeilwater voor het jaar erop (waar kennen we dat van).

Wat mij betreft: er is volgend jaar geen enkele drempel (😁) om mee te doen… laten we volgend jaar met 15 man aansluiten bij dit zeilfestijntje! Ga de ervaring aan!

Aan de mannen en vrouwen van De Kaag. Jullie hebben er een prachtig feestje van gemaakt! Super goed gedaan!

Noot: voor wie de inleiding teveel of te weinig is: google De reis van de Held en leer dat alle Hollywood-films op dezelfde verhaallijn worden gemaakt. Enjoy.